دانشمندان زمانی که تصاویر قدیمی سی تی اسکن قفسه سینه افرادی را که بعداً به سرطان ریه مبتلا شده بودند را به یک سیستم هوش مصنوعی دادن در کمال تعجب، هوش مصنوعی سرطان سینه را در مراحل ابتدای تشخیص داد! هیچ دکتری در اسکنهای اولیه نشانهای از سرطان ریه ندیده بود و تصاویر کاملا طبیعی به نظر میآمد اما هوش مصنوعی به کمک یادگیری ماشین قادر به تشخیص سرطان حتی در مراحل اولیه است. هوش مصنوعی دقت بیشتری نسبت به رادیولوژیستهای آموزش دیده دارد.
این مقاله یکی از مجموعه مقالات کاربرد هوش مصنوعی در پزشکی است.
- هوش مصنوعی برای آنالیز اسکنها
- تشخیص سرطان دهان به کمک هوش مصنوعی
- تشخیص سرطانسینه به کمک هوشمصنوعی
- تشخیص سرطانپوست با کمک هوشمصنوعی
چرا تشخیص سرطان به کمک هوش مصنوعی
یک انسان زمان که تصاویر اولیه را میبیند، میگوید این سیتیاسکن طبیعی است. اما هوش مصنوعی الگوهای کوچک را کشف کند و با اطمیان بسیار بالایی سرطان را تشخیص دهد. سرطان ریه کشنده ترین سرطان در جهان است، تنها 25 درصد از مبتلایان به آن بیش از پنج سال پس از تشخیص عمر میکنند. زمانی که سرطان ریه زود تشخیص داده شود، تومورها در این مرحله بسیار کوچک و محدود به ریه هستند، تقریباً 67 درصد افراد حداقل پنج سال عمر میکنند. در تیر 1399، دانشگاه آکسفورد انگلستان، برنامه تحقیقاتی 11 میلیون پوندی برای استفاده از هوش مصنوعی برای کمک به تشخیص سرطان ریه را اعلام کرد.
تشخیص سرطان ریه با استفاده از هوش مصنوعی
تنها 30 درصد از بیمارن مبتلا به سرطان ریه در مرحله ابتدای متوجه بیماری خود میشوند. این آمار تا حدی توضیح میدهد که چرا بیشتر بیماران مبتلا به سرطان ریه کمتر از 5 سال عمر میکنند. علائم اولیه سرطان ریه معمولاً سرفه یا خستگی مداوم است که به راحتی میتوان آنها را بیاهمیت جلوه داد و از کنار آن رد شد.
مریم جمال هنجانی (Mariam Jamal-Hanjani)، متخصص سرطان در موسسه سرطان دانشگاه کالج لندن، می گوید: «مردم سرفه را نادیده می گیرند، افراد اغلب با سرطان متاستاتیک به کلینیک من مراجعه میکنند، اما در آن مرحله درمان مؤثر کمی سخت است.»
مطالعات نشان میدهد اگر سرطان ریه زودتر تشخیص داده شود میزان مرگ و میر بین 20 تا 30 درصد کاهش پیدا میکند. اکنون غربالگری با سیتیاسکن سالانه برای گروههایی که در معرض خطر بالای سرطان ریه قرار دارند، مانند افرادی که سیگار میکشند یا ترک کردن توصیه میشود. تعداد رادیولوژیستهایی که اسکنهای ریه را ارزیابی میکنند، به اندازه کافی افزایش نیافته است تا بتواند جوابگو نیاز بیماران باشد. این حجم کاری شدید میتواند باعث اشتباه بیش از حد رادیولوژیستها شود. استفاده از سیستمهای هوش مصنوعی میتواند بار روی دوش متخصصان پرمشغله رادیولوژیست را کاهش دهد همچنین میتواند لکههای ریه که با چشم غیرمسلح نامرئی هستند را تشخیص دهند.
منبع: nature