معاملات هوشمند به کمک هوش مصنوعی
معاملات در بازار بورس قبل از این همانند هنر بود اما امروزه کاملا متفاوت از گذشته است. هوش مصنوعی با معرفی مفهومی به نام معاملات هوشمند به دنیای معاملات تحول بزرگی را در خرید و فروش سهام و بازار بورس ایجاد کرد و قرار است همه چیز را تغییر دهد. پس در این مقاله میخواهیم به بررسی این مسئله بپردازیم که هوش مصنوعی و معاملات هوشمند قرار است چه تغییراتی را در فرآیند معاملات ایجاد کنند. اگر به این حوزه علاقه دارید، در ادامه با ما همراه باشید.
سیستمهای هوش مصنوعی که برای انجام معاملات استفاده میشوند، میتوانند حتی بهتر از هر انسانی در بازار بورس معامله کنند. طبق تحقیقاتی که در شرکتی فعال در حوزه تحقیقات بازار، به نام Prequin، انجام شده است، تا به امروز حدود 1360 صندوق پوشش ریسک از مدلها و الگوریتمهای رایانهای برای انجام معاملات خود استفاده میکنند. خوب حالا بیایید ببینیم که این سیستمهای هوشمند چگونه کار میکنند.
هوش مصنوعی چگونه در بازار معامله انجام میدهد؟
امروزه سیستمهای هوش مصنوعی از تکنیکهای یادگیری عمیق برای آموزش شبکههای عصبی مصنوعی بزرگی استفاده میکنند تا این سیستمها بتوانند الگوهای مختلف موجود در دادهها را بشناسد. هوش مصنوعی همچنین میتواند از دادههایی که از طریق شبکههای اجتماعی با مقالاتی که در اینترنت وجود دارند، به بینشهای فوقالعادهای برای استراتژی معاملات و تجارت برسند.
این سیستمهای هوش مصنوعی از دادههای تاریخی استفاده میکنند تا روند بازار را بفهمند و یاد بگیرند که بازار به حوادث گذشته چگونه واکنش نشان داده است. بر اساس این واکنشها سیستمهای هوش مصنوعی میتوانند یاد بگیرند که در شرایط آینده بازار چگونه باید رفتار کنند.
مشکلات استفاده مکرر از سیستمهای هوش مصنوعی در بازار بورس
طبق تحقیقاتی در مورد استفاده از هوش مصنوعی در انجام معاملات انجام شده، ممکن است مشکلاتی به وجود بیاید که نیاز است قبل از هرچیزی شناسایی و مدیریت شوند. این مشکلات عبارتند از:
- عدم شفافیت در روند تصمیمگیری: گاهی استفاده از این الگوریتمهای هوشمند، به خصوص الگوریتمهای یادگیری عمیق، درک چگونگی روند تصمیمگیری آنها را غیر ممکن میکند. این نوع تصمیمات، شامل تصمیمات مهم سرمایهگذاری و مدیریت ریسک میشود. گاهی اگر این روندهای تصمیمگیری شفاف نباشند و ضرری ایجاد شود و یا پولی از دست برود، برای صندوق پوشش ریسک یا نهادهای نظارتی دشوار است که منشاء آن را تشخیص دهند.
- ریسک سیستماتیک: وقتی چندین واسطه در یک بازه زمانی کوتاه دچار چندین بالاپایین و یا ضررهای پشت سرهم شوند، مسئله برای سیستم هوش مصنوعی پیچیده میشود. سپس، این مسئله منجر به ایجاد نوعی جدید از خطر و ریسک سیستماتیک می شود. نوسانات موجود در بازار معاملات و بورس بسیار زیادتر از آنچیزی است که در آموزش سیستم هوش مصنوعی تجربه میکند. به همین دلیل بسیار اهمیت دارد که دادههای آموزش داده شده به سیستم هوش مصنوعی کیفیت مناسب را داشته باشند و تجربههای زیادی در مورد این نوسانات را به سیستم بدهد.
- تمرکز بازار: تمرکز سیستم هوش مصنوعی به ارائه دهندگان و طراحان آن سیستم بستگی دارد. اگر تمرکز این طراحان بر روی بخش محدودی باشد، سیستم هوش مصنوعی هم تواناییهای محدودی برای معامله خواهد داشت.
- نوسانات و تنوع زیاد: با توجه به مکانیزم پیشرفته هوش مصنوعی برای انطباق با پروفایلهای ریسک مشتری در انجام معاملات، پیشنهادات و استراتژی معامله متنوع خواهد شد. در این تنوع ، نوعی نوسانات رخ میدهد. مشکلی که در این نوع نوسانات جدید وجود دارد آن است که نمی توان دلیل اصلی را در آن تشخیص داد.
- دادههای تاریخی: از لحاظ تاریخی بحرانهای مالی زیادی نداریم که بازار را لرزانده باشد. دادههایی که در مورد فاجعه داریم در بهترین حالت هم بسیار محدود هستند. این توانایی سیستمهای هوش مصنوعی را در عملکردشان هنگام اتفاقات فاجعهبار محدود میکند. سیستمهای هوش مصنوعی ممکن است در شرایط عادی بازار عملکرد خوبی داشته باشند. اما ، به محض بروز حوادث خارجي كه بازار را با خطرهای سيستماتيك بزرگ مواجه میکنند ممکن است دچار اختلال در عملکرد شود. به همین دلیل مداخله انسان براي مديريت در چنين شرایط خطرناکی بسیار مهم است.
سخن نهایی
با گسترش سیستمهای هوش مصنوعی در معاملات، باید بدانیم که زمانی که بازار با رباتهای معاملهگر اشباع شود، دیگر شاهد فراز و نشی قیمتها نخواهیم بود و بازار در یک تعادل قرار خواهد گرفت. البته آنچه بازار را کارآمد میکند همین فراز و نشیب قیمتها و تفاوت در قیمت و انواع بینشهایی است که در هر لحظه ایجاد می شود.
بهترین سناریو این است که از سیستمهای هوش مصنوعی در کنار یکدیگر برای ایجاد “مدیریت سرمایه” که بر اساس نیاز مشتری باشد و همینظور به تواناییهای هوش مصنوعی نیز توجه داشته باشد، استفاده شود. دخالت انسان در انجام معاملات، در کنار هوش مصنوعی، میتواند به ایجاد بینش بهینه و انجام معاملات هوشمند کمک کند. کار تیمی بین انسان و سیستمهای هوش مصنوعی، در واقع کلید اصلی برای داشتن بازار بورسی است که شفافیت کافی داشته باشد و بتوان در آن استراتژی های معاملاتی کارآمدی را اتخاذ کرد.
برای مطالعه بیشتر در زمینه هوش مصنوعی و کاربردهای آن به بلاگ عامر اندیش مراجعه کنبد.
یک پاسخ
درود از اینکه در زمینه هوش مصنوعی قلم زدید ممنون هستم امیدوارم تخصصی تر در این باره بیشتر بنویسد و چندین مقاله با رسش به عملکرد این هوش بخصوص کدها و زبان برنامه نویسی آنها بیشتر بنویسید موفق باشید.