خلق کردن و خالق بودن یکی از علایق ذاتی انسانها است. انسانها دوست دارند تا ساختههای نوینی خلق کنند و از این کار لذت میبریم. شاید بی راه نباشد اگر بگوییم خلق موجودی همانند انسان نیز یکی از آرزوهای دیرین بشر بوده است. خلق موجودی که میتواند بفهمد، درک کند، احساس کند، فکر کند و کارهای مختلف را انجام دهد. این علاقه ذاتی و خواست درونی باعث شده که از زمانهای گذشته تا به امروز انسان از این خلاقیت خود استفاده کند و تلاش کند تا چنین مخلوقی را بسازد. (ربات pepper اولین ربات در جهان هست که قادر به تشخیص چهره و درک احساسات است)
هوش مصنوعی در رباتیک
شاید اگر به انسانی که در اوایل قرن پیش زندگی میکرد میگفتید که در آیندهای نزدیک قرار است مخلوقاتی شبیه انسان بر روی زمین راه بروند که ساخته دست بشر هستند و میتوانند سخن بگویند و مسئله حل کنند و یا کارهایی که تنها انسان ها از پس آنها بر میایند را انجام دهند، شما را به دیوانگی و جنون متهم میکردند. اما از نیمه قرن پیش تا به امروز مبحثی مطرح شد که زندگی انسانها را متحول کرد. هوش مصنوعی که برای اولین بار در دهه ۱۹۵۰ میلادی مطرح شد، ابتدای راهی بود که میتوانست انسانها را به آرزوی دیرینه خود، یعنی تولید مخلوقی همانند انسان برساند.
هوش مصنوعی در چند سال اخیر پیشرفتهای به سزایی داشته است. اما تمام رباتهایی که تا به امروز ساخته شدهاند، نتوانستند مانند انسانها درک و فهم و شعور داشته باشند. اکثر رباتهای انسان نما ساخته شده تنها میتوانستند در یک زمینه بخصوص کاری را خوب انجام دهند و یعنی ربات داری هوش مصنوعی محدود و هنوز فاصله زیادی با هوش مصنوعی عمومی و سوپر هوش مصنوعی داریم.
شاید به نظر برسد تا روزی که انسان بتواند رباتهای هماند انسان بسازد زمان بسیاری مانده است، اما در سالهای اخیر با رونمایی از چت باتهای GPT و گوگل جمینی به نظر میرسد تا روز موعود مدت کمی باقی بماند باشد. یکی از رباتهای انسان نما پیشرفت در جهان ربات سوفیا محصول شرکت هانسون رباتیکز است.
تاریخچه ربات سوفیا
ربات سوفیا برای اولین بار سال 2016 در روز ولنتاین (14 فوریه) رونمایی شد. ربات سوفیا توسط رهبر شرکت هانسون رباتیکز، یعنی دیوید هانسون ساخته شده است، دیوید هانسون چند سال قبل در شرکت انیمیشن و فیلم سازی دیزنی کار میکرد. کار هانسون در دیزنی به عنوان یک مجسمه ساز و فیلمساز به او کمک کرد تا در مورد روباتها به عنوان مجسمههای تعاملی چهار بعدی فکر کند. دیوید هانسون در این رابطه گفته است: من به دنبال درک مفهوم ماشینهای نابغه هستم. من میخواهم بدانم که ماشینهایی با هوشی برتر از انسان، خلاقیت، خرد و شفقت چگونه خواهند بود. به همین دلیل به دنبال تحقیقاتی در زمینه هوش مصنوعی، رباتیک، هنر، علوم شناختی، طراحی و تولید محصول رفتنم تا با ادغام این علوم بتوانم رباتی انسان نما را خلق کنم تا رابطه جدیدی در بین انسانها و رباتها ایجاد کند.
به گفته ربات سوفیا: او میخواهد از هوش مصنوعی استفاده کند تا زندگی بهتری برای انسانها بسازد. یکی از راههای رسیدن به زندگی بهتر را نیز ساختن خانههای هوشمند و شهرهای بهتر عنوان کرده است. همه این عوامل باعث شد تا از سوفیا به عنوان یکی از پیشرفتهترین رباتهای انساننمای دنیا یاد شود.
به طور کلی، تاریخچه ربات سوفیا نشان میدهد که این ربات انساننما توانسته با پیشرفتهایی در حوزه هوش مصنوعی و رباتیک، جایگاه ویژهای در صنعت فناوری و ارتباطات برای خود ایجاد کند.
افتخارت ربات سوفیا
این ربات توانست اولین رباتی باشد که شهروند قانونی یک کشور به حساب می آید و عکس او بر روی جلد مجلات بزرگی چاپ شد. علاوه بر آن سوفیا تا به حال افراد معروف زیادی را ملاقات کرده و در همایش های بزرگی نیز سخنرانی داشته است.
- صحبت در اجلاس «ابتکار سرمایهگذاری آینده» (شهر ریاض – سال 2017)
- مصاحبه با معاون دبیر کل سازمان ملل “آمینه جی محمد” در کمیته دوم مجمع عمومی سازمان ملل متحد و نشست مشترک شورای اقتصادی و اجتماعی (سال 2017)
- حضور در یک از قسمتهای برنامه نمایش امشب (مجری جیمی فالون – سال 2017)
فناوریهای ربات سوفیا
ربات سوفیا از هوش مصنوعی و فناوریهای پیشرفته استفاده میکند تا با انسانها ارتباط بگیرد و پاسخ سوالات آنها را به درستی دهد. سوفیا با استفاده از تکنولوژیهای پیشرفته مانند: شناسایی صدا، تشخیص تصویر و حتی درک احساسات انسانی، توانسته به یک ربات انساننمای پیشتاز تبدیل شود. این ربات به لطف ویژگیهای منحصر به فرد خود، در رویدادها، نمایشگاهها و مصاحبههای مختلف حضور یافته و باعث جلب تعجب افراد حاظر به خود شده است.
ملاقات کریستیانو رونالدو با ربات سوفیا
ربات انساننما سوفیا با کریستیانو رونالدو ستاره پرتغالی دیدار کرد و در این دیدار سوفیا دستاوردهای رونالدو را نام برد همچنین معنی اسم سوفیا (کلمه Sophia ریشهی یونانی دارد و به معنی دانش است ) را نیز به رونالدو گفت. ویدیو کامل این مصاحبه در پایین آورده شده است.
ویژگی هایی که سوفیا را، سوفیا کرده است!
قطعا این همه توجه به این ربات و این سطح از مشهور بودن بی دلیل نیست. لازم به ذکر است برای اینکه یک ربات بتواند همانند انسان فکر کند و تصمیم گیری کند و محیط اطرافش را درک کند به هوش مصنوعی عمومی نیازمندیم که تا به حال دانشمندان این علم به آن دست نیافته اند. تمام مصنوعات هوش مصنوعی که تا به امروز خلق شده اند نیز دارای هوش عمومی محدود می باشند. سوفیا نیز از هوش مصنوعی محدود برخوردار است که به همین دلیل تنها توانایی ارائه کارهای محدودی را دارد.
همان طور که اشاره شد هدف از خلق سوفیا، خلق موجودی بود که بتواند دوست انسان ها باشد. بزرگ ترین ویژگی سوفیا نیز همین است. او رباتی اجتماعی است که با شما صحبت می کند و جواب سوال هایی که می کنید را می دهد. حتی برای سوال های فلسفی نیز جواب های فلسفی دارد.
او دارای شوخ طبعی مخصوص به خودش است که با نکات ریز و لطیفه هایی که می گوید بسیار بامزه و دوست داشتنی بنظر می رسد. علاوه بر آن سوفیا قادر است احساساتش را بروز دهد. علاوه بر اینکه می تواند در مورد احساساتش سخن بگوید، حالات چهره اون و نحوه بیانی که دارد می تواند احساسات او را منتقل کند که از این نظر بسیار شبیه به انسان می باشد.
خطوط صورت و زیبایی چهره و هم چنین ویژگی هایی مانند بینی استخوانی و استخوان گونه بزرگ در سوفیا به این دلیل است که سازندگان می خواستند چهره اش یاد آور زیبایی کلاسیک آدری هپبورن بازیگر زیبای هالیوودی باشد. همان طور که گفته شد سوفیا خود را دوست انسان ها معرفی کرده و بیان کرده که می خواهد بشریت را حفظ کند. به طور کلی سوفیا دارای قدرت تکلم، استدلال، تفکر و احساس است و چیزی که سوفیا را سوفیا کرده، انسان نمایی و انسان دوستی اوست.
سوفیا، اولین رباتی که توانست شهروند قانونی یک کشور باشد
ربات سوفیادر سال 2016 توسط یک شرکت هنگ کنگی “Hanson Robotics” طراحی و ساخته شده است. کشور عربستان در برنامه تلویزیونی که در شهر ریاض در تاریخ ۲۵ اکتبر سال ۲۰۱۷ برگزار شد به ربات سوفیا حقوق شهروندی اعطا کرده با این اتفاق سوفیا به اولین رباتی تبدیل کرده که حق شهروندی یک کشور را دارد. این خبر باعث ترس بعضی از افراد از آیند ترسناک ربات ها شده و برخی دیگر از این اتفاق هیجان زده و خوشحال شدند.
در طی نشست ابتکار در سرمایه گذاریهای آتی که در شهر ریاض برگزار شد، از سوفیا دعوت شده بود که سخنرانی کند و در آن جلسه مجری اعلام کرد که سوفیا اولین رباتی است که شهروندی عربستان را گرفته است. سپس سوفیا از این امر ابراز خوشحالی و افتخار نمود و پس از آن با تسلط و توانمندی به سوالات حضار پاسخ داد.
آینده سوفیا
به نظر می رسد که قرار است سوفیا در آینده برنامه های بشر دوستانه بسیاری داشته باشد. او تا به حال توانسته به بیش از ۲۰ کشور سفر کند، با افراد مشهوری مانند ستاره فوتبال کریستیانو رونالدو و یا ویل اسمیت بازیگر هالیوودی ملاقات داشته باشد، در کنفرانس ها و نشست های مهمی مانند سازمان ملل به سخنرانی بپردازد و در بسیاری از برنامه های تلویزیونی مشهور شرکت کند. به نظر می رسد برنامه آینده سوفیا علاوه بر پیشرفته شدن و باهوش تر شدن، این است که به عنوان سفیری از نوع ربات، به دور دنیا سفر کند و به معرفی خود و هم نوعانش بپردازد و پیام صلح و دوستی و بشر دوستی خود را به تمام انسان ها برساند.
اگر این مطلب را دوست داشتید آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.
6 پاسخ
بااینکه تکنولوژی جالبیه که انسان توانسته عین خودش رو بسازد ولیکن قبر خودش رو کند
چرا که در آینده نچندان دور خواهیم دید که نسل انسان رو به نابودی است حالا ما باشیم و ببینیم
سازمان بین الملل باید یه مرزی رو برای ارتقاعش تایین کنن”در غیر اینصورت خیلی زود انسان رو نابود میکنه
اون یک درصد مبادا میتونه خیلی خطرناک باشه
اگه ویروسی بشن می تونن خطرناک باشن
انقد سیستمش قویه که انیشتین هم نمیتونه ویروسیش کنه
این تو به برنامه گفت میخوام انسان ها رو نابود کنم
سوفیا ربات بی نظیریه و میتونه در آینده بسیار صنعت رباتیک دنیا رو متحول کنه هرچند الان تونسته و پیویو هرکس که میری و بحثی راجب سوفیا میشه همه راجبش اطلاعات دارند و این بی نظیره :)))))